زبان لاتین و تفاوت آن با زبان انگلیسی

تیم تحریریه

بروز رسانی شده در : 1403/02/08

زبان لاتین

یکی از زبان هایی که معمولا در کنار زبان انگلیسی زیاد به گوش می خورد، زبان لاتین است. اما زبان لاتین چیست و چه تفاوتی با زبان انگلیسی دارد؟ این زبان ریشه در کشور ایتالیا دارد و رومیان باستان در حدود 700 سال پیش از میلاد مسیح از این زبان استفاده می کردند. در این مقاله به بررسی این زبان و تفاوت هایی که با زبان انگلیسی دارد می پردازیم پس اگر شما هم می خواهید راجع به لاتین اطلاعات کافی کسب کنید پیشنهاد می کنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

زبان لاتین و تاریخچه آن

همانطور که گفتیم امپراطوری روم در ایتالیای مرکزی و شهری به نام لاتیوم یا همان لاتزیو امروزی این زبان را گسترش داد. لاتین در شاخه ایتالیک خانواده زبان های هندو اروپایی قرار می گیرد. سایر زبان های این شاخه عبارتند از : ایتالیایی، فرانسوی، اسپانیایی، پرتغالی، رومانی و ….

این بدان معنا است که پس از فروپاشیدن امپراتوری روم به تدریج زبان لاتین پایه های زبان های دیگر مانند ایتالیایی، فرانسوی و اسپانیایی امروزی را تشکیل داد. امروزه اکثر زبان های اروپایی از زبان لاتین مشتق شده اند یا خیلی تحت تاثیر آن قرار گرفته اند مانند خود زبان انگلیسی و آلمانی. اما، در حال حاضر این زبان گویندگان زنده اندکی دارد و فقط می توان به واتیکان اشاره کرد که در آنجا لاتین یکی از زبان های رسمی است.

دوره های تاریخی در زبان لاتین

تاریخ این زبان به طور سنتی به سه دوره تقسیم می شود.

لاتین باستان (753 سال قبل از میلاد مسیح تا 600 میلادی)

این دوره با تأسیس رم در سال 753 قبل از میلاد مسیح آغاز شد و با سقوط امپراتوری روم غربی در سال 476 میلادی به پایان رسید. لاتین باستان زبان امپراتوری روم و همچنین زبان ادبی و علمی اصلی آن دوره بود. این زبان به طور گسترده در سراسر قلمرو روم صحبت می شد و تأثیر عمیقی بر زبان ها و فرهنگ های سراسر جهان داشت.

لاتین پسین (600 تا 1500 میلادی)

لاتین پسین دوره ای بود که در آن لاتین عامیانه به زبان های رومی مانند ایتالیایی، فرانسوی، اسپانیایی، پرتغالی و رومانی تکامل یافت. این دوره همچنین شاهد ظهور لاتین قرون وسطی بود که شکلی از لاتین بود که توسط کلیسای کاتولیک و دانشمندان استفاده می شد.

لاتین نوین (از 1500 تا کنون)

لاتین نوین شکل استاندارد شده زبان لاتین است که توسط کلیسای کاتولیک و دانشمندان استفاده می شود. این زبان بر اساس لاتین کلاسیک است، اما برخی از تغییرات را برای مطابقت با نیازهای زبان مدرن ایجاد کرده است. لاتین نوین هنوز به عنوان یک زبان زنده صحبت می شود، اما عمدتاً به عنوان یک زبان علمی، آموزشی و مذهبی استفاده می شود.

تفاوت زبان لاتین و زبان انگلیسی

حال که با تاریخچه و پیشینه لاتین آشنا شدید وقت آن است تا با تفاوت هایی که این دو زبان دارند بیشتر آشنا شوید. البته با توجه به موضوعاتی که ذکر کردیم تا حدودی این تفاوت ها آشکار شده است به عنوان مثال اینکه زبان انگلیسی و واژگان آن از زبان لاتین نشات گرفته اما لاتین خود پایه زبان های دیگر است. با این حال تفاوت های میان این دو زبان را از منظر های مختلفی مورد بررسی قرار داده ایم.

1.ریشه و تاریخ

لاتین : زبانی باستانی از شاخه ایتالیک خانواده زبان‌های هندو اروپایی است. از گویش‌های ایتالیک باستان، به ویژه زبان لاتینی که در اطراف رم صحبت می‌شد، تکامل یافته است. در طول دوران باستان گسترش یافت و به زبان غالب امپراتوری روم تبدیل شد.
انگلیسی: زبانی ژرمنی از شاخه غربی خانواده زبان‌های هندو اروپایی است. ریشه در زبان‌های آنگلوساکسون دارد که توسط قبایل ژرمنی در انگلستان در قرن پنجم میلادی به ارمغان آورده شد. انگلیسی در طول تاریخ تحت تأثیر زبان‌های مختلف از جمله لاتین، نورمن (فرانسوی) قرار گرفته است.

2.ساختار دستوری

لاتین : دارای ساختار دستوری پیچیده‌ای با نظام صرفی مفصل برای اسم‌ها، صفات، افعال و ضمایر است. از حالت‌های مختلف برای نشان دادن روابط مختلف دستوری استفاده می‌کند.
انگلیسی : ساختار دستوری ساده‌تری نسبت به لاتین دارد. نظام صرفی آن به طور قابل توجهی کاهش یافته است و از حالت های کمتری استفاده می کند.

3.واژگان

لاتین : حدود 200000 کلمه دارد. بسیاری از کلمات انگلیسی از زبان لاتین مشتق شده اند، به ویژه در زمینه های علمی، حقوقی و دولتی.
انگلیسی : حدود 600000 کلمه دارد. از منابع مختلف، از جمله لاتین، فرانسوی، آلمانی و یونانی الهام گرفته است.

4.تلفظ

لاتین : تلفظ آن به طور دقیق مشخص نیست، اما تصور می شود که شبیه به زبان های رومی مدرن مانند ایتالیایی و اسپانیایی بوده است.
انگلیسی : تلفظ آن بسیار متنوع است و در گویش و لهجه های مختلفی از جمله امریکن و بریتیش و استرالیایی و ….. وجود دارد.

5.کاربرد

لاتین : همانطور که گفتیم افراد کمی در جهان هستند که به زبان لاتین صحبت می کنند و عمدتا دانشمندان و رهبران کلیسا به دلیل لغاتی که از این زبان به جا مانده است به استفاده از این زبان می پردازند.
انگلیسی : قطعا زبان انگلیسی بیشترین گوینده را در تمام جهان دارد و به عنوان زبان رسمی در اکثر کشور ها چه به عنوان زبان اول و چه زبان دوم شناخته می شود.

مقایسه دستوری زبان انگلیسی با لاتین

علاوه بر تفاوت هایی که بالا به آن ها پرداختیم ساختار جملات در این دو زبان نیز تفاوت هایی دارد. به عنوان مثال در زبان لاتین جایگیری کلمات در جمله از ترتیب خاصی پیروی نمی کند و فاعل ، مفعول و فعل در هر جایی از جمله ممکن است بیایند. اما این قضیه در زبان انگلیسی برقرار نیست. اگر بخواهیم از استثنائات چشم پوشی کنیم به طور کلی ترتیب کلمات در این زبان ثابت است و از الگویی تکراری با عنوان SVO پیروی می کند.(Subject-Verb-Object) به مثال زیر توجه کنید :

Te amo.
I Love you.

هر دو این جمله ها یک معنا می دهند و به صورت “من تو را دوست دارم” ترجمه می شوند. اما :

در جمله لاتین، “te” ضمیر مفعولی است و “Amo” فعل. ترتیب کلمات در این جمله “SOV” است.
در جمله انگلیسی، “I” فاعل، “love” فعل و “you” مفعول است. ترتیب کلمات در این جمله “SVO” است.

حروف در زبان لاتین و انگلیسی

تفاوت و شباهت های این دو زبان که بسیار هم نزدیک به هم هستند از نظر حروف و الفبایی نیز قابل مقایسه است.

  • الفبای لاتین در ابتدا شامل 23 حرف بوده و بعدها سه حرف دیگر (J ، W ، U) به آن اضافه شد. اما زبان انگلیسی از 26 حرف تشکیل شده است.
  • از نظر تلفظی نیز حروف ترکیبی که صدای جدید تولید می کنند مانند “th” در “think” و “sh” در “shoe” فقط در زبان انگلیسی وجود دارد و وارد لاتین نشده است.
  • حرف “C” در لاتین به طور کلی مانند “K” تلفظ می شود، در حالی که در انگلیسی می تواند مانند “K” یا “S” تلفظ شود.
  • هر دو الفبا از حروف بزرگ و کوچک استفاده می کنند.

سخن پایانی

در این مقاله سعی مان بر این بود تا زبان لاتین را به طور کامل به شما معرفی کنیم و تاریخچه آن را مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه هم به بررسی زبان انگلیسی و لاتین پرداختیم و شباهت ها و تفاوت های هر کدام را بیان کردیم. از تلفظ کلمات گرفته تا تفاوت های الفبایی و کلمه ای. امیدواریم توانسته باشیم شما را با این زبان کهن به طور کامل آشنا کنیم.

گردآوری شده توسط تیم تحریریه استاد کامران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *