سلام به این مطلب آموزشی با استاد کامران خوش اومدید. در این مقاله به یکی از محبوب ترین روش های تقویت لیسنینگ در زبان انگلیسی خواهیم پرداخت، این روش اسامی مختلفی از جمله تکنیک ترنسکرایب ، ترنسکریپشن یا ترنسکریپت دارد که هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. با استفاده از این تکنیک می توانید مهارت های شنیداری خود را در سریع ترین زمان ممکن بهبود دهید. در ادامه همراه ما باشید تا با روش های انجام این تکنیک و نکات مربوط به آن آشنا شوید.
تکنیک ترنسکرایب چیست ؟
Transcription فرآیندی است که در طی آن فرد با استفاده از یک فایل صوتی که می تواند آهنگ، فیلم یا هر چیز دیگری باشد، سعی می کند هر آنچه را که شنیده است روی کاغذ بنویسد. از این تکنیک در حوزه های دیگری غیر از زبان انگلیسی هم استفاده می شود و مورد تایید بسیاری از مدرسان زبان قرار گفته است.
حال این پرسش به وجود می آید که چطور باید از این تکنیک بهره مند شویم و بهتر است از چه منابعی برای آن استفاده کنیم ؟
در ادامه این موارد را بررسی خواهیم کرد.
نحوه استفاده از تکنیک ترنسکرایب
معادل فارسی این روش رونویسی یا آوانویسی در نظر گرفته شده است. و همانطور که انتظار می رود بایستی ابتدا منابع را پیدا کرده سپس به انجام این تکنیک پرداخت. روش های انتخاب منبع را در ادامه برای شما بیان خواهیم کرد اما حال مراحل استفاده از این تکنیک را خواهیم گفت.
استفاده از تکنیک ترنسکرایب مانند سایر روش ها نیازمند طی کردن مراحلی است که میزان سختی این مراحل بسته به سطح زبان هر فرد متفاوت است. به طور کلی مراحل انجام این روش عبارت است از :
مرحله اول : انتخاب فایل صوتی
این منبع می تواند فایل صوتی، ویدئویی، موسیقی یا پادکست باشد. اگر از سطح نسبتا پایینی از زبان انگلیسی برخوردارید پیشنهاد می کنیم فایلی را انتخاب کنید که زمان آن کمتر از 2 دقیقه باشد. این کار علاوه بر اینکه تمرکز و دقت شما را بالا می برد، انگیزه شما را نیز افزایش می دهد. همچنین سعی کنید از موضوعات مورد علاقه خودتان استفاده کنید به عنوان مثال اگر به موزیک علاقه دارید می توانید از فایل های موسیقی زبان انگلیسی استفاده کنید.
مرحله دوم : گوش کردن به منبع صوتی
در این مرحله باید به طور کامل به فایل صوتی که انتخاب کرده اید گوش دهید. سعی کنید در خانه به دور از هر گونه سروصدای اضافی باشید و تنها تمرکز خود را روی گوش داده به منبع صوتی بگذارید. اگر از فیلم استفاده می کنید و دارای زیرنویس است حتما خواندن زیرنویس را به بعد موکول کنید. و پس از پایان دادن فرآیند این تکنیک دوباره از آن استفاده کنید.
مرحله سوم : نوشتن
حال که یکبار (یا در صورت نیاز چند بار) به فایل صوتی گوش کرده و با مفهوم کلی آن آشنا شدید وقت آن است تا اصلی ترین قسمت تکنیک ترنسکرایب را اجرایی کنید، که آن نوشتن هر چیزی که شنیده اید است. هیچ عجله ای در انجام این مرحله نکنید. فایل صوتی را از ابتدا پخش کنید سپس قلم را در دست گرفته و سعی کنید جمله به جمله واژگان انگلیسی که از متن متوجه می شوید را روی کاغذ بنویسید.
اگر نیاز دارید ویدئو یا فایل صوتی را هر چند ثانیه پاز کنید و پس از نوشتن دوباره آن را پخش کنید. در صورتی که قسمتی از متن را متوجه نشدید یا املای صحیح آن را نمی دانستید می توانید آن قسمت از متن را خالی رها کنید و ادامه آن را بنویسید. در این قسمت باید بارها و بارها به متن گوش کرده و متن خود را کامل و کامل تر کنید.
مرحله چهارم : خواندن نوشته
حال که کامل متن را نوشته اید وقت آن است تا یک دور متن خود را بخوانید. سعی کنید متن خود را از نظر گرامری و املای واژگان مورد بررسی قرار دهید. همچنین می توانید جاهای خالی را با استفاده از دانش زبانی خودتان تکمیل کنید. این امر موجع به تقویت سایر مهارت های زبان انگلیسی شما می شود. البته تا جایی پیش بروید که مفهوم جمله دچار تغییر نشود.
مرحله پنجم : عیب یابی از متن
در این مرحله شما نیاز به یک کمک خارجی دارید. می توانید متن خود را به یک هوش مصنوعی مانند Chat GPT یا Gemini بدهید یا اگر به یک معلم زبان انگلیسی دسترسی دارید از او بخواهید متن شما را مورد بازبینی قرار دهد. هر چند که اگر به هیچ یک از اینها دسترسی ندارید می توانید فایل خود را دوباره گوش کنید و مشکلات متن را خودتان عیب یابی کنید.
مرحله ششم : پخش فایل و روخوانی متن
اگر مراحل قبلی را به خوبی پشت سر گذاشته باشید وقت آن است که همزمان فایل صوتی را از روی متن خود گوش کنید و خط ببرید. کلمات متن خود را با فایل صوتی مورد مقایسه قرار دهید. با انجام این کار به دفعات، ذهنتان با کلمات جدید آشنا می شود و به راحتی می توانید دایره واژگان خود را افزایش دهید، که این یکی از فواید تکنیک ترنسکرایب محسوب می شود.
مرحله هفتم : خواندن متن با صدای بلند
پس از انجام مراحل بالا بهتر است متن خود را با صدای بلند و رسا بخوانید تا با تلفظ صحیح کلمات و اصطلاحات آشنا شوید. همانطور که گفتیم مدرسان زبان نیز این تکنیک را پیشنهاد می کنند چرا که در این مرحله از انجام آن شما روی مهارت گفتاری یا اسپیکینگ خود هم کار می کنید.
انجام این 7 مرحله در ابتدا ممکن است کاری دشوار و زمان بر برای شما باشد اما با تکرار آن در بلند مدت روز به روز مدت انجام آن البته با توجه به سختی منبع انتخاب شده کمتر می شود و این خود نشانی از تقویت مهارت شنیداری یا Listening شما است.
انتخاب منبع مناسب برای اجرای تکنیک Transcription
انتخاب یک منبع خوب برای انجام این تکنیک، یکی از گام های مهم در بهبود مهارت های شنیداری و یادگیری زبان است. منبعی که انتخاب می کنید باید با سطح زبان شما همخوانی داشته باشد و به شما این امکان را دهد که به اهداف آموزشی خود برسید. برخی از مهم ترین منابع برای اجرای این تکنیک عبارتند از :
- فیلم و سریال
- آهنگ ها
- یوتیوب
- پادکست ها
- کتاب های صوتی
مهم ترین نکته در انتخاب منبع این است که سطح زبان خود را در نظر بگیرید. برای افراد مبتدی پیشنهاد می کنیم از پادکست های ساده و دیالوگ های کوتاه فیلم ها شروع کنند. برای افراد متوسط پادکست های خبری و مصاحبه ها می توانند گزینه مناسبی باشند و برای آن هایی که از سطح پیشرفته زبان برخوردارند بحث های تخصصی و سخنرانی های سیاسی و اقتصادی و به طور کلی موضوعات تخصصی گزینه های خوبی هستند.
همچنین برای اطلاع از بهترین کتاب های صوتی می توانید سری به مقاله کتاب صوتی انگلیسی برای تقویت زبان بزنید.
تفاوت تکنیک ترنسکرایب با تکنیک سایه زنی
در مقاله ای مشابه به تکنیک Shadowing در زبان انگلیسی اشاره کرده ایم. اما تفاوت این دو تکنیک در چیست؟
هر دو تکنیک ابزاری ارزشمند برای تقویت مهارت های زبان انگلیسی هستند. در تکنیک Transcription یا ترنسکرایب همانطور که متوجه شدید شما باید پس از گوش دادن به فایل صوتی سعی کنید آن را بنویسید اما در تکنیک shadowing یا سایه زنی مقصود تکرار گفته ها در یک متن صوتی است. در جدول زیر می توانید بیشتر با تفاوت های این دو تکنیک آشنا شوید.
ویژگی | Shadowing | Transcription |
تمرکز اصلی | تلفظ و روان خوانی | درک مهارت شنیداری و نوشتاری |
سرعت | بالاتر | کندتر |
فعالیت | تکرار کلمات به صورت گفتاری | نوشتن کلمات به صورت نوشتاری |
مزایا | بهبود تلفظ و اعتماد به نفس | بهبود مهارت شنیداری، افزایش دایره لغات |
تکنیک ترنسکرایب چه تاثیری بر روی مهارت های زبانی دارد؟
جالب است بدانید که از این تکنیک فقط برای تقویت مهارت لیسنینگ استفاده نمی کنند، بلکه تاثیر آن بر روی سایر مهارت ها نیز چشمگیر است. در ادامه بیشتر با مزایای این تکنیک آشنا می شویم.
تقویت مهارت لیسنینگ یا شنیداری : پیش تر هم گفتیم که هدف اصلی این روش تقویت و بهبود Listening شما است. با گوش کردن به فایل صوتی و نوشتن هر آنچه که شنیده اید، به خوبی مهارت شنیداری شما تقویت می شود.
تقویت مهارت اسپیکینگ یا گفتاری : اگر یادتان باشد در مرحله پایانی انجام این تکنیک گفتیم که متن خود را با صدای بلند بخوانید. از آنجایی که پیش از نوشتن متن چند بار به فایل صوتی گوش داده اید و با لهجه ها و طرز بیان کلمات آشنا شده اید، انجام این تکنیک به طرزی صحیح مهارت گفتاری شما را بهبود می دهد.
تقویت مهارت رایتینگ یا نوشتاری : با نوشتن واژگان انگلیسی جدیدی که از فایل صوتی می شنوید و توجه به علائم نگارشی و ساختار سبک زبان انگلیسی به طور قابل توجهی مهارت نوشتاری شما بهبود می یابد. این امر شما را در آزمون های بین المللی بسیار کمک می کند، زیرا در این آزمون ها از شرکت کننده خواسته می شود تا متنی را به زبان انگلیسی بنویسد. شما می توانید هنگام نوشتن در این تکنیک از احساسات و عواطف خود نیز بهره ببرید.
تقویت مهارت ریدینگ یا خواندن : پس از به پایان رساندن نوشتن متن زمان آن است که متن خود را همزمان با پخش فایل صوتی یا فیلم روخوانی کنید. این کار میزان تحلیل و ارزیابی متون انگلیسی را در شما تقویت می کند. حتما فایل اصلی و متن نوشته شده را با هم مقایسه کنید و سعی کنید تفاوت های آن ها را به حداقل برسانید، این امر مهارت خواندن شما را بیش از پیش تقویت می کند.
سخن پایانی
در تکنیک ترنسکرایب شما باید فایل صوتی یا ویدئویی مناسب با سطح زبانی خود را پیدا کنید سپس یک دور کامل آن را گوش دهید و با مفهوم کلی متن مکالمه آشنا شوید. پس از آن شروع به نوشتن آنچه که شنیده اید می کنید و اگر لازم است بار ها و بار ها فایل صوتی را پخش کنید تا هیچ قسمتی از متن جا نیوفتد. به مرور زمان، با تمرین و تکرار و انجام این تکنیک در بلند مدت خودتان متوجه تغییر و بهبود مهارت های زبانی خود می شوید. سعی کنید از منابع مختلف استفاده کنید و با لهجه های بریتیش و امریکن به طور کامل آشنا شوید و تفاوت های این دو را بشناسید.
ممنونیم که تا پایان مقاله تکنیک ترنسکرایب کردن همراه ما بودید. اگر هنگام انجام این تکنیک سوالی برایتان به وجود آمد حتما در بخش کامنت ها برای ما ارسال کنید تا کارشناسان ما در انجام این تکنیک شما عزیزان را همراهی کنند.